satranç satranç boyama kitabı satranç gazetesi birebir satranç birebir satranç boyama kitabı satranç egitimi satranç takımları satranç ürünleri satranç oyunları satranç dersleri
    • SATRANÇ VE AKIL ZEKA OYUNLARI DERSLERİMİZ BAŞLAMIŞTIR.
    • ÖZEL SATRANÇ DERSİ
    • Özel ve gurup satranç dersi almak için iletişim kutusundan ulaşabilirsiniz.
    • BİREBİR SATRANÇ BOYAMA KİTABI OKUL ÖNCESİ 5 6 7 YAŞ ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN
    • KİTAP ÇOÇUKLAR HEM EĞLENSİNLER HEM SATRANÇ ÖĞRENSİNLER. TALEP ETMEK İÇİN İLETİŞİM KUTUSUNA MESAJ BIRAKABİLİRSİNİZ.
    • DİKKAT VE ALGI TESTLERİMİZ OKUL ÖNCESİ VE 8-14 9- 60 YAŞ ARALIGINDAKİ DİKKAT VE GÖRSEL ALGILAMA TESTLERİMİZ ÇIKMIŞDIR.
    • İLETİŞİM KUTUSUNDAN İRTİBAT KURABİLİRSİNİZ.
Üyelik Girişi
Site Haritası
YAZARLARIMIZ
Takvim
BİREBİRSATRANÇ BOYAMA KİTABI
 SATRANÇ BOYAMA KİTABI
Özel satranç dersi


SATRANCIN TARİHÇESİ

Satrancın Tarihçesi

Asırlardan beri süregelen ve süregelecek bir oyun. Gerçek bir strateji. Gerçek bir beyin cimnastiği. İran'da zamanın padişahı tarafından savaş stratejisi olarak geliştirilmiş bir sistem daha sonra oyun halini almış ve günümüze kadar gelmiştir.
Satrancın, zamanımızdan en az 4000 yıl önce Mısır'da oynandığına dair bulgular piramitlerdeki kabartmalarda bulunmaktadır. Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. - 4. yüzyıllarda Hindistan'da, oyuna "ÇATURANGA" denmesi ile başlar. Tarihçiler satrancın (daha doğrusu çaturanga'nın) din zulmünden kaçan budist rahipler yoluyla Çin'e götürüldüğünü düşünmektedirler.
Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistan'dan kalmadır. Daha sonra satranç İran'a, onlardan Araplara, Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupa'ya yayılmıştır. Bizans İmpratorluğu ile de karşılaşma önemli bir dönüm noktasıdır. Yüzyıllarca satranç, yavaş stratejik bir oyundu. 1400'lü yılların sonunda iki uzun menzilli taşın (Fil ve Vezir) icadıyla oyun hareketlendi. Arap ve Avrupa el yazması kitaplardan sonra, İspanyol Lucena'nın ilk basılı satranç kitabında (1497) satrancın o zamanki yeni kuralları açıklandı. O zamandan bugüne kadar, satranç oyununun kuralları değişmeden gelmiştir. İspanya'dan sonra, İtalya, Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'da satranç hızla yaygınlaştı. 15. yüzyılda İspanyol Lucena, 17. yüzyılda İspanyol El Greco, 18. yüzyılda Fransız Philidor'un satranç kitapları vardır. 19. yüzyıl sonlarında satrancın büyük yıldızları belirdi: Anderssen, Morphy, Rubinstein ve Steinitz. 1850'lerden başlayarak, güçlü oyuncuların katıldığı turnuvalar yapıldı. Sonunda, 1886'da o zamanın en kuvvetli iki satranç oyuncusu arasında, ilk dünya satranç şampiyonluk karşılaşması oynandı: Steinitz ve Zukertort. Steinitz bu maçı, 10 galibiyet, 5 beraberlik ve 5 yenilgi (+10 -5 =5) alarak kazandı.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam1
Toplam Ziyaret67270
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar6.13176.1563
Euro6.94526.9731
Hava Durumu
Anlık
Yarın
25° 34° 18°
Saat
Özel satranç dersi

www.ozelsatrancdersi.net